Pensioensparen

Het is verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met pensioensparen, omdat dit de tijd geeft om het opgebouwde vermogen te laten groeien en te profiteren van rente-op-rente. Dit is volgens Einstein het achtste wereldwonder. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je hebt om te sparen en hoe meer het geld kan vermeerderen.

Het belangrijkste doel van pensioensparen is om voldoende geld op te bouwen om financieel comfortabel te kunnen leven na je pensioen. Het kan dienen als aanvulling op je wettelijke pensioen en helpen om eventuele inkomenskloven te overbruggen.

Een heel belangrijk voordeel aan pensioensparen is het fiscale voordeel. 30% van het gespaarde bedrag krijg je terug via de belastingen.

Bij de verzekeringen kan je aan pensioensparen doen in tak 21 of tak 23. Dit wil zeggen in fondsen op de beurs of 100 % kapitaalszekerheid. Of een combinatie van beiden.

De specifieke investeringsstrategie kan dus variëren, afhankelijk van het gekozen financiële product en het risiconiveau dat je bereid bent te accepteren.